Om oss...

Djurgårdens Supporters Club, bildad 15 mars 1947, är en supporterförening till Djurgårdens IF.

Sveriges äldsta supporterklubb

Föreningen delar årligen ut stipendier och bidrag till föreningar anslutna till Djurgårdens IF Alliansförening
Om en förening inom Djurgårdens IF Alliansförening behöver hjälp eller stöd skickar respektive förening in en ansökan som då behandlas av styrelsen i Djurgårdens Supporters Club. En sådan ansökan kan innehålla frågor om allt från stöd för ett träningsläger till att ett lags matchtröjor kan ha blivit stulna och föreningen behöver ekonomisk hjälp att ersätta dessa.
Inkomsterna för Djurgårdens Supporters Club är beroende av att föreningen har ett bra medlemsantal då medlemsavgifterna bekostar de bidrag och stipendier som betalas ut.

Storhetstid

När Supporterklubben hade sin storhetstid mellan 40 och 80-talet anordnades resor land och rike runt för att supportrarna skulle kunna följa sitt favoritlag var de än spelade i landet. En annan sak Supporterklubben ägnade sig åt var att ge ekonomiska bidrag som tex. när man som det står i Aftontidningen 22 februari 1951, “Bekostade resa och uppehälle för unge lovande Sven Tumba Johansson så att denne kan åka med VM-truppen till Paris”.
Souvenirer och tävlingar för supportrarna var också viktiga inslag i klubbens inkomster. Bla. gavs ett nyhetsblad ut där man kunde beställa souvenirer på postorder och delta i olika tävlingar.
Souvenirer gick också att köpa i klubbens butik som först låg på Björnvägen (Lidingö) och sedan flyttade till Stockholmsvägen (Lidingö) och numera bedrivs helt via hemsidan.

Historien om Sveriges äldsta supporterklubb

För mer än 70 år sedan……
Djurgårdens Supporter Club är en fristående förening till Djurgårdens IF, som till sitt syfte är att stödja föreningen.
Den entusiastiska skaran som bildade Sveriges första supporterförening var hängivna Djurgårdare, som ställde upp för föreningen i vått å torrt.
När det gällde t.ex. boxningstävlingar i Eriksdalshallen, och det behövdes funktionärer, så var det supporterklubbens medlemmar som ställde upp. De ansvarade för entrén, ordning och annat som behövdes för att tävlingen kunde genomföras. Samma sak gällde vid brottningstävlingar som Djurgården arrangerade, vilket var mycket vanligt under 40- å 50-talet, och det var stora arrangemang som fyllde Eriksdalshallen och även Kungliga tennishallen till bristningsgränsen.

När Sveriges bästa backhopparklubb skulle arrangera tävlingar i Hammarbybacken, var det naturligtvis medlemmarna i DSC som ingick i funktionärsstaben. Vid en av dessa tävlingar var det snöbrist i Stockholm, och Gunnar Berg, Djurgårdens backhopparbas och ansvarig för tävlingen, fick den lysande idén att hämta snö i Dalarna. Sex järnvägsvagnar med snö från Rättvik till Stockholm vidare till Hammarbybacken.

Då ställde naturligtvis DSC:s arbetsvilliga medlemmar upp för att iordningställa backen så att norrmän, tyskar, ryssar, finnar och svenska hopparna kunde genomföra tävlingen inför över 20.000 personer.
Ett dygn efter tävlingen hade ett störtregn förvandlar vinteranläggningen till ett sommarlandskap, men tävlingen genomfördes med ett internationellt erkännande för ett mycket hedrande arrangemang.
En händelse som inte gick som medlemmarna hade tänkt sig var när någon kom med förslaget att köpa in ett lager serpentiner för att understödja fotbollslaget. Vid varje mål som Djurgården gjorde skulle ett hav av serpentiner regna över den speciella ståplatssektionen som supporterklubben reserverat för ändamålet. Nu var det så illa att motståndarna gjorde första målet och även det andra, vilket en viss förvirring uppstod i supporterskaran, – vad göra? Jo för att bli av med lagret av serpentiner kastade de ut pappersremsorna när motståndarna fortsatte att göra mål. Fienden blev hyllad när de gjorde mål, vilket inte var tanken, en stor skam över supportrarnas agerade blev resultatet och tidningar dagen efter undrade vad Djurgårdssupportrana sysslade med, hade de bytt förening.
Text: Svante Rennerstad

Varför vi finns

Vi är till för hela Djurgårdens IF. Ibland kan det vara svårt för de mindre föreningarna att komma ut till tex. media med stora händelser i sina klubbar eller att ekonomin inte är den bästa i en liten klubb och det kan vara svårt att investera i det man vill.
En ansökan till Djurgårdens Supporter Club kan hjälpa till en hel del. Är bussen till bortalägret för dyr? Vi ställer upp! Är matchtröjorna helt plötsligt rosa efter tvätten? Vi ordnar nya till er! Är det punka på matchbollen. Vi löser nya pumpar och bollar så det leder till SM-guld!
Rulla till toppen