Vilka är vi?

Här följer information om vår historia, vilka vi är som förening samt vad vi gör.

Djurgårdens Supporters Club, bildad 15 mars 1947, är en supporterförening till Djurgårdens IF. Sveriges äldsta supporterklubb.

Föreningen

Djurgårdens Supporters Club spelar en viktig roll för föreningarna inom Djurgårdens IF Alliansförening genom att årligen dela ut stipendier och bidrag till föreningar som är anslutna till denna gemenskap. Genom dessa ekonomiska insatser kan föreningarna inom Djurgården få stöd och möjligheter att förverkliga sina idrottsliga ambitioner och aktiviteter.

 

Hur hjälper vi?

När en förening ansluten till Djurgårdens IF Alliansförening behöver hjälp eller stöd, har de möjlighet att skicka in en ansökan till Djurgårdens Supporters Club. Ansökan behandlas sedan noggrant av styrelsen i Supporters Club för att bedöma föreningens behov och hur de kan bistå. Dessa ansökningar kan omfatta olika ärenden, såsom ekonomiskt stöd för att arrangera träningsläger eller för att ersätta stulna matchtröjor, vilket kan vara en betydande kostnad för en förening.

 

Stödet till oss

Djurgårdens Supporters Club finansieras huvudsakligen genom medlemsavgifter. Det innebär att antalet medlemmar är av stor betydelse för föreningens ekonomiska möjligheter att ge bidrag och stipendier till föreningar inom Djurgården. Medlemmarna spelar en aktiv roll genom sitt deltagande och stöd för Supporters Club, vilket i sin tur möjliggör stödet till de olika föreningarna.

 

Storhetstid

Under sina glansdagar mellan 1940- och 1980-talet spelade Djurgårdens Supporters Club en central roll inom Djurgårdens IF Alliansförening genom att organisera resor för supportrar runt om i landet för att följa sitt favoritlag oavsett var de spelade. Detta var en fantastisk möjlighet för fansen att uppleva och stötta laget på plats och skapa en stark gemenskap inom Djurgården.

 

Vidare stöd

Utöver resorna tillhandahöll Supporters Club även ekonomiska bidrag och stipendier för att främja och stödja unga lovande idrottare inom Djurgårdens IF. Ett exempel på detta var när Supporters Club, enligt Aftontidningen den 22 februari 1951, bekostade resa och uppehälle för den unge talangfulla Sven Tumba Johansson för att han skulle kunna följa med VM-truppen till Paris. Dessa insatser visar Supporters Club engagemang för att hjälpa till att utveckla och främja idrottstalanger.

 

Finansieringen

För att finansiera dessa initiativ och stödåtgärder var souvenirförsäljning och tävlingar viktiga intäktskällor för Supporters Club. Genom att ge ut ett nyhetsblad erbjöd man supportrarna möjligheten att beställa souvenirer via postorder och delta i olika tävlingar. Detta skapade en stark förbindelse mellan supportrarna och klubben samtidigt som det bidrog till att generera inkomster för att kunna fortsätta att stödja Djurgårdens IF och dess föreningar.

 

Våra butiker

Supporters Club hade även en fysisk butik, som först var belägen på Björnvägen (Lidingö) och senare flyttade till Stockholmsvägen (Lidingö). Numera bedrivs försäljningen helt via Supporters Clubs hemsida, vilket gör det möjligt för supportrar att fortsätta köpa souvenirer och visa sitt stöd för Djurgården. Genom dessa aktiviteter och initiativ fortsätter Djurgårdens Supporters Club att vara en viktig del av Djurgårdens IF Alliansförening och stötta utvecklingen av föreningarna inom gemenskapen.

Varukorg